sunnuntai 2. maaliskuuta 2008

Kalliolinnantie 14

En oikein osaa päättää kuinka suhtautua kotimuseoihin. Kyseessä on kuitenkin toisen ihmisen koti ja minut on opetettu siihen ettei toisen kotiin mennä kevyin perustein. Mieluiten kutsuttuna tai ainakin toivottuna vieraana. Kuinka sitten suhtautua ihmisen kotiin josta on tehty museo. Paikka johon on yleisöllä mahdollisuus tutustua, vaikka talon isäntä on usein jo lähtenyt tästä maailmasta. Onko sitä toivottu vieras vai tunkeilija?

Kiehtovia ne tietysti ovat, kurkistus historiallisen ihmisen persoonaan tämän kodin silmin. Onko vieraalla oikeus pitää näkemästään tai olla pitämättä? Koti jossa kävin oli kaunis ja hyvin harkittu. Kaikki oli suunniteltu ja ihailtavassa harmoniassa toisiinsa nähden.

En tiedä muuttiko tämä vierailu arvostustani kyseistä miestä kohtaan, mutta kyllä se kieltämättä avasi uuden ja aavistuksen erilaisen näkökulman kuin aikaisemmin. Kiehtova ihminen.

Sivuten toista asiaa, joka liittyy edellä mainittuun henkilöön; mielipiteitä saa ja pitääkin olla. Se kuinka ne esittää kertoo kyllä enemmän mielipiteen haltijasta kuin mielipiteen kohteesta.

Ei kommentteja: