tiistai 16. joulukuuta 2008

Petits pois étuvés au beurre

Ystävä V tiedusteli mitä olen ajatellut tarjota jouluna ruuaksi ja vastasin kehitelleeni ideoita, mutta olevani vailla varsinaista suunnitelmaa. Totta, sillä ideoita oli vaikka kuinka, mutta todellinen ehdotus vaati vielä suunnittelua. Pohdin asiaa ja yritin ratkaista ongelman tavalla, joka miellyttää ennen kaikkea minua, vietänhän minä joulun täällä etelässä. En halua lähteä muualle muutamaksi päiväksi, ja voin aivan hyvin viettää iltaa täälläkin.

Koska kuitenkin valmistan ruokaa korkeintaan muutamalle ihmiselle, joudun pohtimaan paljon sitä, että ruoka ei ole ns. kertakäyttöistä. Jos jotain haluan tehdä, niin sen pitää olla uudelleen lämmitettävää, mutta silti jotain ei niin jouluista. En erityisemmin jaksa innostua laatikoista ja rosolleista, sillä niiden kanssa elämä on niin helppoa ja ennalta arvattavaa. Sitä paitsi, jouluruokia saa muutenkin aivan liikaa vaikka niitä kuinka yrittäisi väistellä. Seuraavassa ensimmäinen vedos joulun menusta:

1) Itse tehtyjä lihapiirakoita
- En osta lihapiirakoita oikeastaan koskaan, sillä ne ovat perinteen mukaisesti todella rasvaisia. Korjaan asian ja teen lihapiirakat tavalliseen pizzataikinaan ja muokkaan niiden sisältöä hieman haluamaani suuntaan. Tuloksena erittäin maukkaita lihapiirakoita, jotka voi myös huoletta pakastaa.

2) Jäätelö
- Fuskaan ja ostan kaupasta valmista. Todennäköisesti jotain suklaista Blow&Job jäätelöä.

3) Suklaakonvehteja
- En ole vielä päättänyt mistä näitä hankin, mutta Itäkeskuksessa on belgialaisia ja Kruununhaassa on kotimaisia. Ehkä muutama kumpaakin?

4) Blinit
- En ole koskaan tehnyt blinejä, mutta pakastimessa on muikunmätiä ja se pitää saada käytettyä johonkin. Olkoon siis blinejä.

5) Teryaki marinoitua porsasta
- Joulukinkku on aivan liian suuri yritys allekirjoittaneelle ja en ole myöskään valmis panostamaan kalkkunaan. Ostan hyvän palan porsaan sisäfilettä ja marinoin sen teryaki kastikkeessa. Uuniin ja siinä on proteiinia koko jouluksi, myös perinteiselle yövoileivälle.

6) Petit pois étuvés au beurre & carottes étuvées au beurre
- Herneet ovat aina kuuluneet minun jouluperinteeseen ja tällä kertaa niitä on tarjolla ranskalaisittain. Mukaan mahtuu tietysti myös porkkanoita.

7) Perunoita
- Lopullista tarjoilumuotoa en ole päättänyt, mutta tarjoilu keitettynä on täysin mahdollista. Lihassa on kuitenkin vahva maku ja se vie yksin pääosan, perunoiden soittaessa toista viulua.

8) Lanttulaatikko
- Todennäköinen myönnytykseni perinteille, sillä tämä on jouluinen ja toimii mielestäni oikein hyvin. Ehkä kuitenkin vasta joulupäivänä.

9) Juustoja
- Muutama pala hyvää juustoa on syytä olla varalla. Ihan vain jos joutuu yllätyksien eteen.

Tuossa ei tietenkään ole mikään lopullinen järjestys, eikä ainekset ole muutenkaan kirjoitettu kiveen. Ajatus on kuitenkin olemassa, eikä tuo lista vaikuta kovin huonolta.

Ei kommentteja: