maanantai 2. marraskuuta 2009

Uusia ajatuksia vanhoista totuuksista


Aina välillä onnistuu löytämään kiinnostavia ja ajatuksia herättäviä artikkeleja, tällä kertaa sellainen löytyi Amerikasta. Aihe ei sinällään ole kovin yllättävä, sillä olen edelleen kovin kiinnostunut globaalista (voima)politikasta. Ja sillä kentällä Amerikan Yhdysvallat ovat yhä merkittävin pelaaja. Huolimatta siitä, että tilanne muistuttaa pallopeliä jossa vanha mestari saa ympärilleen nousevia tähtiä.

Varmasti kaikki ovat huomanneet, että maailma on suurten muutosten kourissa. Todennäköisesti tältä tuntui silloin kun ihmiskunta ensimmäisen kerran keksi, vaikkapa höyrykoneen voiman. Vanhat tutut totuudet eivät välttämättä enää pitäneetkään paikkaansa, vaan jokin uusi ja eriskummallinen voima saattoi olla väkevämpi.

Yhdysvallat taistelee säilyttämään oman suuruutensa. Kiina hakee sille kuuluvaa tunnustusta ja sitä dominoivaa asemaa, jota se on aina väistänyt. Eurooppaa uhkaa näivettyminen ja Venäjä haluaa olla suuri, mahtava ja harvojen hallinnassa. Loistava kenttä uusien ideoiden synnyttämiseen ja materiaalia niitä varten löytyy mm. http://www.the-american-interest.com/article.cfm?piece=688.

Kyseessä on The American Intrest niminen julkaisu, joka keskittyy ulkopolitiikkaan, erilaisiin kansainvälisiin asioihin ja armeijaa lähellä oleviin asioihin. En ole törmännyt julkaisuun aikaisemmin, mutta lisäsin lehden kotisivun suosikkilistalle. Vaikuttaa ajatuksia herättävältä. Minäkin jäin miettimään, mahtaako vanha kunnon geopolitiikka olla taas tulossa.

Ei kommentteja: