torstai 17. kesäkuuta 2010

Mysteerin ratkaisu

Nyt sitten selvisi yksikin mysteeri joka on vaivannut mieltäni pitkälti yli 12 vuotta. Joskus noihin aikoihin ollessani kesällä veneilemässä, bongasin merestä noin 15 cm pitkän ja pari milliä leveän vihertävän kalan. Miten tuollaisen muka bongaa veneillessä? Siten, että vene oli paikallaan ja ongen koho oli vedessä. Aluksi sekoitin otuksen tietysti meriheinän palasen, mutta kiemurtelu oli niin määrätietoisen oloista, että se paljastui kalaksi.

Luulin sitä seuraavaksi ankeriaan poikaseksi, vaikka tiedän hyvin kuinka epätodennäköistä sellaisen kohtaaminen merellä olisi ollut. Joka tapauksessa tänään taisin löytää todennäköisemmän kandidaatin. Nerophis ophidion eli siloneula on huomattavasti todennäköisempi, sillä se ei taida olla edes mitenkään harvinainen kala.


Hauskaa tietysti, että tuokin juttu selvisi nyt jälkikäteen vaikka väliin mahtuu muutama vuosi ja pari muutakin kalahavaintoa. Itse asiassa olen aika vakavissani päättänyt käydä tämän kesän aikana ongella. Olen hankkinut uuden onkivavan, kohon ja siimaa. Koukun ja madon olen ajatellut korvata jigillä, mutta en ole täysin varma tulkitaanko se onkimiseksi vai viehekalastukseksi.

Laki määrittelee onkimisen seuraavasti;
Onkimisena pidetään sellaista kalastusta, jota harjoitetaan vavalla ilman heittokalastukseen soveltuvaa kelaa ja jossa vapa tai siima on onkijan kädessä tai käden ulottuvilla eikä vieheenä ole pilkki, uistin, perho tai muu keinotekoinen laite.
Lähde: KalL 88§.

Jigi kun on keinotekoinen laite, mutta toisaalta kyllähän silakoita pyydetään ihan pelkällä koukulla. Eikä se minun käsityksen mukaan ole luvan varaista puuhaa.

Ei kommentteja: