torstai 25. marraskuuta 2010

Palautukset miljooniksi

Otsikko on yliampuva, mutta se tuli ensimmäisenä mieleen eikä varsinaisesti tee mieli muuttaa sitä. Tuohan loppujen lopuksi on niin kaunis ajatus, että siitä kannattaa pitää edes tuon verran kiinni.

Suomessa on hassu verotus ja edellisen vuoden verotuksen yli- tai alijäämä tasoitetaan näin vuoden lopussa. Minulle se onneksi tarkoittaa ylijäämää ja olen miettinyt erilaisia käyttötarkoituksia tulevalle summalle.

Samaan aikaan erilaisissa julkaisuissa on päivitelty kuinka heikoissa kantimissa suomalaisten kotitalouksien talous oikeastaan on. Suurella osalla pesukoneen hajoaminen aiheuttaa taloudellisen katastrofin, sillä varmuusvarastoja ei ole nimeksikään. En mene asiaan syemmälle, mutta olisi hyvä pitää säästössä minimissään kolmen kuukauden ansiotulo eräänlaisena puskurina.

Viime vuonna sijoitin palautuksia osakkeisiin, tarkemmin sanottuna Talvivaaran Kaivososakeyhtiöön ja olen päätökseeni tyytyväinen. Kuluneen vuoden aikana sijoituksen arvo on kasvanut yli puolitoista euroa osakkeelle, joten tyytyväisyys on perusteltua. Se osaltaan vaikuttaa nyt vallalla oleviin suunnitelmiin, sillä harkitsen lisäsijoitusta samaan yhtiöön. Pitkällä aikavälillä hinta on todennäköisesti yhä edullinen, joskaan samanlaista nousua on vaikeampi odottaa seuraavan vuoden aikana. Tai mistä sitä tietää, olen usein väärässä.

Fiskars houkuttelee myös, sillä osake on todennäköisesti yhä aliarvostettu. Luin jostain, että Wärtsilän osuus Fiskarsin osakkeessa on painanut itse Fisun osuutta huomattavan alas, vaikka kurssi on nousut todella korkealle. Prosentteina Fiskars on kirkkaasti parhaiten pärännyt omistus tämän pojan salkussa, mutta painoarvo on jäänyt pienemmäksi. Lisäksi Fisun osakkeessa houkuttelee Wärtsilän mahdollinen lisäosinko ensi vuoden aikana, sillä Wärtsilän kassassa pitäisi olla ylimääräisiä varoja.

Selkeyden vuoksi niille, joille aihe on tuntematon. Firkars omistaa n. 17 % Wärtsilän osakekannasta, joten W:n osakeen arvo hinnoitellaan Fisun osakkeeseen. Lisäksi W:n maksamat osingot tippuvat ajan myötä myös Fiskarsin omistajille, eli kyseessä on todellinen 2-in-1 konsepti.

Ei kommentteja: