maanantai 20. joulukuuta 2010

Puolessa välissä ja suunta on yhä ylös

Olen tällä hetkellä puolessa välissä kolmen vuoden sijoitusprojektiani, mikä antaa aihetta retrospektiiviseen tarkasteluun, sijoitusprojektiani ajatellen. Kesällä 2009 ostin ensimmäiset osakkeeni ja olen kasvattanut omistuksiani siitä lähtien. Hävyttömän hitaalla tahdilla, mutta suunta on silti ollut kohti suurempia lukuja. Kertoo kaiketi uskostani valoisampaan tulevaisuuteen ja siihen, että talletuskorot pysyvät matalina.

Fiskars: +100%
Fortum: +23%
Nokia: -3%
Sampo A: +17%
Talvivaaran kaivososakeyhtiö: +25%

Yhteensä: +16% (ohessa kesän luvut)

Arvonnousu perustuu tämän hetken pörssikursseihin, eikä kulueriä ole huomioitu ollenkaan. Kulut muodostuvat pääomaverotuksesta, tosin vasta sitten kun omaisuus realisoidaan, sekä välityspalkkioista.

Nokiaosuuteni on periaatteessa täysin spekulatiivinen, sillä tarkoitukseni on nostaa ensi kevään osingot ja harkita sen jälkeen osakkeiden myyntiä. Toisaalta jos tilanne näyttää keväällä suotuisalta, saatan myös pitää niitä hieman kauemminkin. Periaatteessa kyse on kuitenkin kohtuullisesta osinkolapusta, joten hirmuisen huolissani en ole tuosta kolmen prosentin tappiosta.

Fiskarsin osalta olen miettinyt voittojen kotiuttamista, mutta en osaa oikein myydä ajatusta itselleni. Pidän yrityksestä, enkä näe tarpeelliseksi osakkeiden myyntiä. Varsinkaan kun kyseinen sijoitus on minulle ns. kivijalkasijoitus jonka varaan olen koko säästämistä rakentanut. Tietysti kurssin nousun takana on Wärtsilän lievä raketointi, mutta silti. Tosin myönnän myös sen, että varovainen sijoittaja viheltäisi pelin seis ja poistuisi kassan kautta.

Fortumista ei mitään uutta. En ole lisännyt omistusta, enkä ole aikeissa myydä. Tällä hetkellä niissä hinnoissa, joissa en välttämättä haluaisi laittaa lisää rahaa kiinni. Joskin ydinvoimapullistelu ympäri Eurooppaa kuulostaa mielenkiintoiselta. Kertoo minulle siitä, että Venäjän sijoitusten riski on pienenemässä, koska samaan aikaan voidaan havitella uusia valtauksia Bulgariassa ja Ranskassa.

Sammossa on sama juttu kuin Fortumin kanssa, olen saavuttanut molemmissa yhtiöissä sen osuuden, jonka oma talouteni tällä hetkellä mahdollistaa. Siksi omistuksen lisääminen kummassakaan yrityksessä ei ole listan kärkipäässä. Ei ainakaan ennen kuin Fiskars ja Talvivaara saavuttavat saman tason. Odotan Sammon osinkokevättä.

Talvivaara on siinä mielessä ajankohtainen salkussani, sillä kasvatin osuuttani siinä nyt pari viikkoa sitten. Veronpalautukset katsokaas. Olisin halunnut ostaa halvemmalla, mutta eivät myyneet. Kurssi on kohonnut yhtäjaksoisesti jo pidemmän aikaa, mutta on todennäköisesti yhä halpa pitkällä aikavälillä. Itse asiassa projektini jäljellä oleva puolisko (18kk) on todennäköisesti liian lyhyt aika tälle yhtiölle. Harrastin kevyttä numeron pyöritystä ja pääsin tulokseen, että Talvivaara on edullinen ostos aina 9 - 10 euroon saakka. Sekin vain näillä tämän päivän luvuilla laskettuna, kapasiteetin kasvaessa tuo hintahaarukka siirtyy yhä korkeammalle. Tosin tuohon nyt ei kannata hirveästi laskea luottamusta, sillä maailma on muuttuvainen ja minun spekulaatiot aivan liian usein vääriä.

Ei kommentteja: