lauantai 7. toukokuuta 2011

Hyvien valintojen joukossa

Olen pohtinut osakeomistuksieni lisäämistä. Edellisestä kerrasta on kertynyt hieman aikaa, elämän tosiasioiden ja aina muuttuvien tarpeiden puristuksessa. Toisaalta nyt päättyvä osinkokausi on vastannut siihen huutoon mitä olen sille asettanut ja ylimääräistä rahaa tipahtelee sijoitustilille sopivassa määrin.

Salkku on tällä hetkellä Nokian ja Talvivaaran ansiosta melkoisen etupainotteinen. Tarkoittaa sitä, että niiden muodostama riski on suuri verrattuna koko salkun arvoon, enkä ole täysin varma kuinka tulen seuraavan ostokseni tekemään. Tai toisaalta olen minä hieman, Nokia olisi rohkean rijoittajan valinta, sillä se on tällä hetkellä "menesty tai muserru" osake. Mikäli Elopin uhkapeli kolmannen mobiiliekosysteemin kanssa onnistuu, Nokia tulee olemaan todella, todella vahvoilla. Mutta jos se epäonnistuu, musertuu meidän kaikkien toiveet ja unelmat. En ole valmis kasvattamaan Nokian osuutta omassa salkussani, en yksinkertaisesti ole niin rohkea.

Talvivaara on hieman samantyyppinen osake, joskaan ei aivan samassa mittakaavassa. Tosin heillä on ongelmia oman toimintansa käynnistämisessä, mutta käsittääkseni ei samassa mittakaavassa kuin Nokiassa. Periaatteessa olen kiinnostunut Talvivaaran ostamisesta, mutta sen osingonmaksu kyky on vielä kovin hauraassa kunnossa. Samaan aikaan en ole täysin varma, että Talvivaara on vielä oman osaamisensa globaalia huippua. Toisaalta mahdollisuus on houkutteleva.

Sampo olisi todennäköisesti viisaan rahan valinta. Siinä on omanlaista jännitystä, mutta samaan aikaan turvallisuutta ja raakaa osingonmaksukykyä. Toisaalta jos minä ostan Sampoa nyt, niin onko se yhtä hyvä ostos kolmen vuoden kuluttua kuin Talvivaaran ostaminen samalla summalla?

Fiskars oli ehdoton positiivinen yllättäjä tämän kevään osinkohuumassa. Kertaluonteinen lisäosinko nosti kertamaksun lähes kahteen euroon ja se on todella merkittävä summa. Lisäksi yhtiö on omalla tavallaan kovin sympaattinen ja olen hyvin tyytyväinen siihen, että valitsin sen yhdeksi osakesalkkuni kivijaloista. Toisaalta olen kohtuullisen tyytyväinen Fiskarsin osuuteen, enkä ole varma haluanko kasvattaa sen määrää tällä kertaa.

Fortum on samanlainen kuin Fiskars, siinä mielessä etten halua tällä kertaa ostaa lisää energiaa. Ei siihen mitään järkiperäistä syytä ole, se ei vain nappaa tällä kertaa.

Heilun siis todennäköisesti Talvivaaran ja Sammon välillä, mutta en ole vielä kallistunut kumpaankaan suuntaan. En ainakaan lopullisesti, mutta katsellaan nyt asiaa vielä. Ensi vuoden aikana Sampo olisi todennäköisesti fiksumpi vaihtoehto, sillä se maksaa takuuvarmasti enemmän osinkoa kuin Talvivaara. Jälkimmäisen kurssi on sen sijaan todennäköisesti noussut enemmän.

Ei kommentteja: