lauantai 14. toukokuuta 2011

Joustava selkäranka

Olen kuullut, että jooga on hyvä keino pysyä kunnossa ja säilyttää nuoruuden notkeus myös vanhoina päivinä. Sen sijaan olen hieman ihmeissäni, miten mielipiteiden joustoa pitäisi harjoitella. Ilmeisesti siinä pitäisi soittaa Sinnemäen Annille ja kysyä harjoitteluvinkkejä.

Ohessa Vihreiden puheenjohtajan antama lausunto tulevan hallituksen muodostamiseen liittyen ennen vaaleja.

– Seuraavien vaalien jälkeen vihreiden on mahdollista tehdä hallitusyhteistyötä ainoastaan, jos kasvatamme kannatustamme vaaleissa ja painoarvomme on hallitusneuvotteluissa edellistä kertaa suurempi, hän linjasi Turussa lauantaina alkaneen puoluekokouksen avauspuheessa.

Ilmeisesti taikasana on tuo painoarvo, sillä vaaleissa kärsityn rökäletappion jälkeen, Vihreät ovat kiristämässä itselleen kokoaan suurempaa painoarvoa. Heidän yhdessä päättämät ehdot hallitukseen menemisestä ovat kovin suuret, enkä usko niiden läpimenoon.

Vihreät vaativat perusturvaan eli työttömyyspäivärahaan ja työmarkkinatukeen sadan euron kuukausikorotusta, ilmastolain uudistamista ja sitä, ettei uusia ydinvoimalupia myönnetä.

Olen samaa mieltä, että perusturva on lohduttoman pieni summa kuukaudessa, mutta kyllä sillä pystyy elämään. Ilmastolain muutos tuntuu kovin kaukaiselta, sillä tarkkaa kuvaa nykyisestäkään laista ei ole ainakaan minulla. Todennäköisesti kyse on päästötasojen kiristyksestä, mikä vaikuttaa ennen kaikkea energian muodostukseen. Turve- kivihiili- ja muut energiaa polttamalla tuottavat voimalat ovat todennäköisesti ensimmäisenä tulilinjalla.

Samassa kategoriassa on ydinvoimalupien myöntäminen. Niille vaaditaan ehdotonta stoppia, mikä on tietysti helppo vaatimus. Ongelma on vain siinä, että meillä on vanhoja ydinvoimaloita. Loviisassa on kaksi Fortumin ommistuksessa olevaa voimalaa, jotka on rakennettu kultaisella 70-luvulla. Siitä on jo aika pitkä aika. Samalla Suomen energian tarpeesta karvan yli neljäsosa tuotetaan ydinenergialla.

Kun ydinvoimalat otetaan lopullisesti pois energiantuotannosta, meillä on todennäköisesti aivan perkeleesti tuulivoimaloita. Tai sitten tuulihattuja.

Ei kommentteja: