tiistai 16. kesäkuuta 2009

Testikertomus

Olen miettinyt testikertomuksen kirjoittamista jo pitkään, mutta en ole vielä tähän mennessä saanut sitä aikaiseksi. Ostin viime syksynä itselleni edulliset, lyhytvartiset neopreenihansikkaat. Siis sellaiset kumiset käsineet, jotka toimivat parhaimmin märissä, tuulisissa ja muutenkin kamalissa olosuhteissa.

Ostin ne ajatuksella ettei vara venettä kaada, en omista vielä venettä, joten merellä en ole päässyt hansikkaita vielä testaamaan. Sen sijaan käytin niitä useamman kerran käydessäni lenkkeilemässä ja muuten vain ulkoilemassa. Keliolosuhteiden vaihdellessa muutamasta lämpöasteesta useaan miinuksen puolella, pahin keli taisi olla -15C pakkasen puolella. Tuulta oli tietysti kanssa ja ilmastona tämä Helsingin märkä meri-ilma. Käytännössä ulkoilua ihan normaalissa viime talven ulkoilusäässä, ei sen ihmeempää tai erikoisempaa.

Hansikkaat ovat usein aluksi todella kylmät, eivätkä ne lämmitä samalla tavalla kuin normaalit talvihansikkaat. Tämä on tietysti paha miinus, jos sormet ovat herkät paleltumiselle. Siihen ehkä auttaisi ohuet sormikkaat, mutta en ole kokenut niitä tarpeellisiksi. Toisaalta olen kyllä kironnut muutaman kerran kylmiä sormiani ja tehnyt kaikenlaisia koukistuksia, saadakseni veren kiertämään. Tämä on tietysti tehokasta ja oikeasti lämmittää sekä sormet että hansikkaat.

Neopreeni on keinotekoisesti valmistettua kumiseosta ja sisältää typpikaasua sisältäviä mikrokennoja. Eli siis hansikkaat ovat vedenpitävät ja toimivat eristeenä, minkä ansiosta sormista hohkava ruumiinlämpö jää ikään kuin ansaan hansikkaiden sisälle. Tämän ansiosta hansikkaat toimivat kuin patterin voimalla lämpiävät lapaset. Siinä vaiheessa kun ruumiinlämpö on lämmittänyt hansikkaat, alkaa niiden kanssa oikeasti tarjeta.

Itse asiassa noin puolen tunnin jälkeen hansikkaiden kanssa saattaa tulla jo todella kuuma. Ainakin minulla kädet hikoavat niiden kanssa todella helposti, jos pidän niitä yhtään pidempään. Hansikkaat ovat siis hieman kaksijakoiset. Aluksi sormet palelevat niiden kanssa, mutta jo hetken päästä ne ovat jo liiankin lämpöiset. Käytännössähän tuo ilmenee sen hikoilun kautta, muuten sormet ovat mukavan lämpöisessä eikä niiden takia tarvitse huolehtia.

Yhden talven jälkeen olen edelleen tyytyväinen hansikkaisiin. Hinta ei ollut mikään päätähuimaava (9,00 €) ja siihen nähden tuo on ollut hyvä ostos. Sormet eivät palele pakkasella ja hansikkaat kestävät vielä pitkään.

Ei kommentteja: