lauantai 9. tammikuuta 2010

Kylmää terästä Helsingissä


Tänään oli Helsinki Knife Show - Kansainvälinen puukko ja veitsinäyttely hotelli Marskissa. Kävin paikalla erään ystäväni kanssa ja vaikka näyttely oli pieni, se oli laadukas. Lähes puolisataa kotimaista ja ulkomaista puukkojen ja veitsien tekijää samassa näyttelyhuoneessa oli upea kokemus. Erittäin kattava kokonaiskuva siitä, missä veitsen tekemisen traditio kulkee tällä hetkellä.

Näyttelyn esineet pystyi helposti jakamaan kolmeen osaan. Korupuukkoihin, joiden tarkoitus on puhtaasti visuaalinen, käyttöveitsiin ja valmistusmateriaaleihin. Käytän tässä sekaisin puukko ja veitsi nimitystä, sillä en viitsi tehtä ryhtyä niitä sen paremmin erittelemään. Mukana oli tietysti myös kaikkea muuta mitä kylmän teräksen alle sopii kuvitella, miekkoja, kirveitä ja linkkareita. Olipa siellä jopa pari uusvanhaa partaveistä. Siis sellaista taittuvaa terää, joilla miehekkäät miehet leikkauttavat partakarvansa.

Suurimmalle osalle näyttelyn esineistä oli yhteistä erittäin korkea käsityön laatu. Ei sellaista laatua voi kuvitella saavansa rautakaupan puukkotiskiltä, mutta muotoilun suhteen hajontaa oli enemmän. Ainakin minulla oli vaikeuksia miettiä näyttelyn kauneinta yksittäistä veistä. Olin päättänyt, että en halua äänestää täysin perinteistä puukkoa, mutta niiden ulkopuolelta oli vaikea löytää todella tyylikästä puukkoa. Päädyinkin lopulta äänestämään amerikkalaista isoa Bowie veistä, jonka terässä oli ehkä näyttelyn vaikuttavin damaskikuviointi.

Sen verran annoin itselleni periksi, että poistuin näyttelystä linkkaria rikkaampana, kyse on amerikkalaisen veitsisepän tekemä pieni taittoveitsi. Ei mikään erityisen käytännöllinen, mutta ehdottomasti tyylikkäin pieni hiiliteräksinen kaunotar, mikä minulla on koskaan ollut. Kuvan kello on puhtaasti mittakaavaa näyttämässä.

Ei kommentteja: