tiistai 10. helmikuuta 2009

Kokemuksia venemessuita

Kevätkausi on nyt virallisesti alkanut. Kävin venemessuilla ja olen reissuun ihan tyytyväinen. Tuntuu, että aivan pahimmat ylilyönnit veneiden osalta ovat nyt jääneet taakse, eikä niitä enää tarvitse kutsua vesien asuntovaunuiksi. Tietysti siellä oli yhä vaikka minkälaisia typeryksiä. Muoviset avoveneet joihin on välttämättä naitettu tiikkipuinen kävelypohja, eivät vastaa käsitystäni järkevyydestä.

Perämoottoreissa on menty harppauksin eteenpäin siitä pienestä 4,5 hevosvoiman Evinrudesta, joka meillä joskus oli veneen perässä. Nyt ei ole ollenkaan tavatonta nähdä jopa 300 hevosvoiman jättiläisiä, polttoaineen ruiskutuksella varustettuna. Eihän tuollaisia minkään mökkiveneen perässä tietenkään ole, mutta jo toteamuksena, että niitä on yleisesti olemassa kertoo hyvin kinka paljon teknologia on mennyt etenpäin. Tulin muuten katsoneeksi, niin tuollainen 300 hv:n perämoottori painaa 274 kg, jos muisti palvelee minua oikein.

Kävin pääasiassa katsomassa pienempiä moottoriveneitä, uisteluun ja muuhun kalastamiseen sopivia avoveneitä. En ole viime vuosina todellakaan seurannut mihin suunnitteluevoluutio tuolla saralla on johtanut ja olin hieman yllättynyt. Veneiden ohjauspulpetti on pikku hiljaa siirtymässä yhä keskemmälle venettä, mikä tietysti tasapainottaa venettä. Toinen huomion arvoinen asia oli irrotettavat ja uudelleen kiinnitettävät sisäelementit. Näyttää olevan muodissa, että säilytyslaatikot, penkit ja joissakin jopa ohjauspulpetti on täysin irrotettavissa. Muutamassa mallissa veneen perässä oli selvät kiinnityskiskot joihin pystyi kiinnittämään haluamansa kalusteen tai siirtää perälaatikon paikkaa edemmäs. Aika vekkuli idea ja olen varma, että se on positiivinen uudistus. Edellyttäen tietysti, että ratkaisu on kestävä ja ohjauspulpetti ei lähde kovassa kelissä heilumaan.

Purveneveitä oli ehkä vähemmän kuin odotin tai sitten vain tulin kävelleeksi niiden ohitse. Toisaalta harvoin tuolla on mitään sellaista purjehdukseen liittyvää, josta minäkin jotain ymmärtäisin.

Hyvät messut ja olen reissuun ihan tyytyväinen. Löysin uuden kalapaikan ja sen lisäksi sain kartan Helsingin alueen kalavesistä. Ei huonompi saalis sekään

Ei kommentteja: