torstai 12. helmikuuta 2009

Portugali 1, Suomi 0

Viime yön jalkapallomaaottelu Portugali - Suomi oli aika kamalaa katsottavaa. Suomen peli oli, varsinkin toisella puoliajalla, aivan kamalaa katsottavaa. Omaa peliä ei ollut käytännössä ollenkaan, vaan joka kerta kun pallo saatiin Suomen pelaajalle edes hetkeksi, se menetettiin korkeintaan kolmen syötön jälkeen.

Minulle ainakin selvisi miksi Litmanen on kohta 38 vuoden kypsässä iässä yhä Huuhkajille niin elintärkeä pelaaja. Hän on nykyisessä miehistössä ainoa joka edes ajoittain pystyy pitämään palloa ja syöttämään sen edelleen omalle pelaajalle. Lähes välittömästi kun Litmanen vaihdettiin kentältä, Suomen pallollinen pelaaminen hävisi. Taitotaso ei yksinkertaisesti riittänyt laadukkaisiin syöttöihin, heti kun Portugali tiivisti prässäystään. Tämä johti suoraan tilanteeseen, jossa Suomen puolustus (käytännössä koko joukkue) makasi aivan liian lähellä omaa maalia. Heti kun pallo menetettiin, joukkue vetäytyi alaspäin ja kun palloa ei pystytä pitämään vastustajan puoliskolla ollaan oman maalivahdin sylissä.

Tuntui, että suurin ongelma Huuhkajien pelissä on taitotason puute syöttöpelissä ja sijoittumisessa hyökkäykseen lähdössä. Tähän olen kiinnittänyt huomiota aikaisemmissakin peleissä, sillä suurin osa Suomen syötöistä näyttää lähtevän liian hitaasti ja tulevan liian taakse. Taitotaso ei riitä ottamaan palloa haltuun ja syöttämään sitä eteenpäin riittävän nopeasti. Tällä hetkellä syötön antaminen kestää suurimmalla osalla pelaajista yksinkertaisesti liian kauan, kun puhutaan kansainvälisestä tasosta. Puolustaa me osaamme, mutta kun kyse on maalintekopelistä.

Ongelmakohta löytyy myös laitapelaamisessa, mikä osaltaan vaikuttaa koko joukkueen taktiikkaan. En oikeasti muista, koska Huuhkajilla olisi oikeasti ollut Kolkan lisäksi hyviä laitahyökkääjiä. Sellaisia, jotka pystyvät nopeisiin pystyjuoksuihin ja laadukkaisiin keskityksiin. Fakta kun kuitenkin on se, että Kolkka ei enää sitä ole. Taidot miehellä on, mutta nopeus ei riitä puolustajan ohittamiseen.

Tällä hetkellä tuntuu oikeastaan aika toivottomalta Afrikan suhteen, en millään usko siihen, että tällä joukkueella päästään karsinnoista läpi. Itse asiassa kokonaisuuden kannalta parempi ratkaisu olisi varmasti se, että MM-kisahaaveet romuttuisivat mahdollisimman pian U21-kisojen jälkeen. Silloin olisi aidosti mahdollisuus puhdistaa pöytä ja uudistaa Huuhkajien runko. Ei sillä, että uusia superlupauksia on heti näköpiirissä, mutta fakta on se, että Suomen aloituksessa vain kolme oli syntynyt 80-luvun puolella.

Tarvitaan parempaa syöttötekniikkaa ja liikkumista.

Ei kommentteja: