maanantai 23. tammikuuta 2012

Edes hieman jälkiviisautta

Useista demarilähteistä on kerrottu, että Lipponen kärsi kisan aikana ikärasismista, äänestäjien kommentoidessa hänen olevan liian vanha presidentin tehtäviin. Uskoisin kuitenkin, että tässä on nyt kyse perustavaa laatua olevasta tulkintavirheestä. Väitän ettei Lipposen ikä sinällään ole kenellekään mikään ongelma, kyse on enemmänkin siitä, miten hänen ikänsä näkyi miehen esiintymisessä.

Paavo Lipponen ei ole poliittisen historiansa aikana, koskaan tullut kuuluisaksi nopeudestaan, mutta kyllä 70 vuotiaana mies oli koko kampanjan aikana hidas. Ajatuksen luominen oli kovin, kovin verkkaista ja se sai hänet näyttämään parasta ennen päiväyksensä ohittaneelta mieheltä. Ajatus sinällään on edelleen terävä eikä häpeä muiden ehdokkaiden rinnalla, mutta vaikutelma oli vanhan ja väsyneen miehen vaikutelma.

Paavon ongelma oli myös se, että oli jo hyvissä ajoin kertonut ettei tehtävä kiinnosta. Tällä kansalla on pitkä poliittinen muisti.

Muuten vaalit menivät aika lailla odotukseni mukaisesti. Suurin yllätys minulle oli Haaviston ja Väyrysen sijoitukset. En uskonut, että Haavisto voittaa toisen kierroksen paikkaa, mutta niinhän siinä kuitenkin kävi. Onnittelut Pekalle ja kiitos Paavolle.

EHDOKKAIDEN TOTEUTUNEET ÄÄNIOSUUDET ENSIMMÄISELLÄ KIERROKSELLA OVAT:

SAULI NIINISTÖ 37,0
PAAVO LIPPONEN 6,7
TIMO SOINI 9,4
PAAVO VÄYRYNEN 17,5
PAAVO ARHINMÄKI 5,5
PEKKA HAAVISTO 18,8
EVA BIAUDET 2,7
SARI ESSAYAH 2,5

YHTEENSÄ 100 prosenttia.

Naiset pärjäsivät heikommin kuin osasin odottaa, kertooko se enemmän ehdokkaista vai äänestäjistä, tiedä häntä. Arhis pärjäsi jotakuinkin juuri niin kuin arvuuttelin. Kertoo kait vasemmiston tilasta. Timo Soini oli vain hieman parempi kuin veikkasin, perustin arvaukseni siihen, että äänestäjistä vain 8-10% ovat todellisia perussuomalaisia. Muuten heidän kannatuksensa tulee liikkuvista äänestäjistä, jotka liikkuvat kohtuullisen helposti siihen suuntaan, mistä sillä kertaa eniten houkutellaan.

Sauli Niinistö on mielenkiintoinen tuote, se perustuu mielikuviin eikä varsinaisesti siihen, mitä hän on todella tehnyt tai sanonut. Mitä ovat Niinistön "suomalaiset teot"? Todennäköisesti näemme ja kuulemme niistä nyt kahden viikon aikana, sillä kampanja on rakennettu näitä viikkoja varten. Todennäköisesti tulemme joutumaan melkoiseen niinistörumputuleen ja sillä testataan äänestäjien tahdonvoimaa.

***

Muita hienoja asioita:
Suomen aikaan 6.2.2012 pelataan unelmien Super Bowl. Toivoin mutta en uskonut odottaa, että vastakkain pelaavat New England Patriots ja New York Giants.

Go Giants! I AM ALL IN!!

Ei kommentteja: