Eilinen sanomalehden uutinen Stonehengen kivipaasien sijainnin perusteesta jäi soimaan päähäni. Siinä esitettiin, että Stonehenge on rakennettu kuulon ja akustiikan perusteella. Mielenkiintoinen ajatus kun otetaan huomioon Maya pyramidien akustiset ominaisuudet ja niihin perustuva teoria muutaman vuoden takaa.
Saattaa tuossa jotain perääkin tietysti olla, mutta minusta koko ajatus ääniarkeologiasta on hieman hullunkurista. Mistä hitosta me tiedämme mitä ja ennen kaikkea missä, esihistorian ihmiset ovat soittaneet ja laulaneet? Koko tutkimus perustuu olettamukseen, että siellä on voitu tehdä jotain mistä ei ole mitään konkreettisia todisteita. Menee minusta vähän samaan kategoriaan kuin UFO:en uintikilpailut Isolla Suolajärvellä. Eivät otolliset olosuhteet vielä tarkoita sitä, että niitä on aktiivisesti koskaan käytetty hyödyksi.
Koko audioarkeologia kuulostaa vähän siltä, että tutkitaan jotain sellaista mikä on ehkä ollut joskus mahdollista. Siis pahimmassa tapauksessa täysin kuvitteellista a olematonta. Tosin kuka minä olen päättämään mihin tarkoitukseen mikäkin määräraha käytetään. Sitä paitsi, onhan se varmasti hienoa elämää, istua nurmikolla Wiltshiren kreivikunnassa ja soittaa huilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti