tiistai 7. helmikuuta 2012

Schüller ja Savage HJK:hon

Helsingin jalkapalloklubi osti Rasmus Schüllerin ja Demba Savagen sopimukset Espoon FC Hongalta. Jännittävä ja yllättävä siirto, sillä kotimaisessa jalkapallomaailmassa tapahtuu hyvin harvoin pelaajasiirtoja. Tarkoitan sellaisia siirtoja joissa sopimuksen alainen pelaaja siirtyy seurasta toiseen ihan oikeaa rahaa vastaan. Yksinkertaisin syy siihen on se, että meillä ei ole rahaa jalkapallossa sen vertaa, että se olisi oikeasti mahdollista.

Ilmeisesti virallista ilmoitusta liikkuneesta rahasummasta ei ole, mutta mutuhuhu antaa ymmärtää, että rahaa on liikkunut EUR 300,000 - 500,000. Mielestäni realistinen summa molemmista kun otetaan huomioon, että ulkomaille tapahtuvista siirroista ei taida saada kovinkaan paljoa enempää. Tietysti meillä on Pukit ja Ringit, mutta he ovat erityistapauksia.

Espoolainen Honka on sen sijaan aika hankalassa pakkoraossa. Se on julkisesti ilmoittanut tarvitsevansa pelaajakauppoja pyörittääkseen koko seuran toimintaa. Koko seuran taloudellinen toimeentulo riippuu toisista jalkapalloseuroista, mikä ei voi olla mikään kestävä ratkaisu. Muutaman pelaajan myyminen olisi hyvä tilanne jos siitä muodostava tulo olisi puhtaasti ylimääräistä rahaa. Silloin sitä voisi käyttää seuran toiminnan kehittämiseen, eikä rahoittamiseen.

FC Hongan ongelma on yksinkertainen. Espoolaiset eivät osta heidän tuotettaan, mikä on pääsylippu jalkapallo-otteluun. Viime kaudella Honkaa kävi katsomassa keskimäärin 1954 katsojaa, mediaanin ollessa 1597. Yhteensä 33226 kun samaan aikaan seuran liikevaihto on hieman yli kaksi miljoonaa euroa. Soi itsekin laskea että yksittäisen katsojan pitäisi jättää seuraan aika iso köntti rahaa, että koko homma tulisi kannattavaksi. Tiedän ettei tuossa ole sponsori- / yhteistyörahoitus mukana, mutta silti tulevaisuutta on vaikea rakentaa kun yhtälö on tuollainen.

HJK:lle kaikkea hyvää. Ainoa seura Suomessa jolla on rahaa pelaajaostoihin, eikä pelkkiin palkkoihin.

Ei kommentteja: