lauantai 4. helmikuuta 2012

Super Bowl ennakko

Sunnuntai - maanantai välisenä yönä taistellaan taas tämän kauden amerikkalaisen jalkapallon herruudesta kun vastakkain on kaksi itärannikon joukkuetta. New England Patriots on 2000-luvun kestomenestyjä, joka on voittanut kolme SB mestaruutta vuosina 2001, 2003 ja 2004. Listaan on hyvä lisätä myös vuosi 2007, jolloin The Pats taisteli mestaruudesta New York Giantsia vastaan, häviten hyvin jännittävän Super Bowl XLII:n 17-14.

The Pats on ollut minulle neutraali joukkue, en osaa kannattaa, mutta en myöskään vihata. Saatan hyvinkin jopa kannustaa joukkuetta jos vastassa on joku vähemmän kiinnostava joukkue. Sillä kiinnostava tämä Bostonin alueen joukkue on viime vuosina ollut. Pelinrakentaja Tom Brady on ehkä kaikkien aikojen paras quarterback ja kun siihen lisätään yksi parhaimmista valmentajista, on joukkue aina mainittava kun puhutaan potenttiaalisesta mestarista. Bill Belichick on nimetty kolme kertaa vuoden NFL valmentaaksi, hän on voittanut yhtä monta Super Bowl sormusta (=mestaruutta), joten kyse on todellisesta valmentaja velhosta. Tähän mennessä Patriots on voittanut 139, hävinnyt 53 ja pelannut tasan 0 ottelua, niiden 12 kauden aikana, jotka Belichick on Patriotseja valmentanut.

New York Giants on minun suosikkini, se ainoa urheilujoukkue, jonka värejä kannan säännöllisesti päälläni ja julkisesti tunnustan kannattavani. Uskon siis G-miesten voittoon, vaikka se olisi kuinka epätodennäköistä tahansa. Tällä kertaa voitto on kuitenkin täysin mahdollista, sillä Patriots on jo kertaalleen hävinnyt tällä kaudella "Jintseille". Mukaan kannattaa laittaa joukkueiden edellinen SB kohtaaminen vuodelta 2007, jonka New York Giants voitti myös. Silloin Pats oli pelannut siihen asti täydellisen kauden, 18 voittoa eikä yhtään tappiota.

En väitä tietäväni lajista niin paljoa, että lähtisin kirjoittamaan todellista ennakkoa. Mikäli tapahtuma kiinnostaa ja englannin kieli taittuu edes vähän, kannattaa kuunnelle ESPN:n Football Today podcast. Se on ammattimiesten tekemä ja kertoo paljon sellaista mitä kunnon otteluennakolta haluaakin kuulla.

Odotan hyvää ja viihdyttävää peliä. Olen varautunut 1,5 litran pullolla Dr Pepperia ja Chili Con Carne aineksilla. Jääpalat ovat pakastimessa ja iso litran tuoppi on valmiiksi pesty. Giants tulee voittamaan, mutta vasta jännittävän pelin jälkeen.

Miksi tuo peli on niin suuri ja merkittävä? Kyseessä on kuitenkin vain yhden maanosan peli, sielläkin sitä pelataan vain kahdessa paikassa ja niissäkin eri säännöillä. Siis jotain globaalissa mittakaavassa kovin pientä ja hämmentävää. Vähän kuin pesäpallo, jossa suomenmestaruus tarkoittaa periaatteessa myös maailmanmestaruutta, mutta me vain emme kehtaa sitä ääneen sanoa. Amerikassa kaikki on kuitenekin suurempaa ja siksi jenkkifutis on siellä kiistatta seuratuin ja sitä myötä tuottoisin urheilulaji. Se on jotain suurempaa, teollisuutta ja viihdettä. Kuinka kokonainen kansakunta innostuu jostakin asiasta ja liimautuu vastaanottimen ääreen yhden sunnuntain ajaksi.

Olen ihmetellyt kuinka yhden tunnin peliaikaa pystytään pelaamaan noin suurin piirtein neljä tuntia. En ymmärrä sitä vieläkään, mutta ehkä se liittyy siihen suuruuteen ja kaupallisuuteen. Neljän tunnin ajasta televisiomainoksia on varmasti melkein neljäsosa. Se tarkoittaa rahaa, mainetta ja kunniaa. Apple käytti sitä aloittaessaan oman vallankumouksensa ja niin on moni muukin (1), (2) ja (3). Super Bowl on varmasti talousmaailma tärkein yksittäinen urheilutapahtuma.

Pidän sen suuruudesta, älyttömyydestä ja yltiöpäisyydestä. Siellä liehutetaan häpeilemättä jalkapallokentän kokoista lippua, samalla kun hävittäjät lentävät kentän ylitse jälkipolttimoiden hehkuessa. Ei sellaista spektaakkelia näen pesäpallon loppuottelussa.

Ei kommentteja: