tiistai 28. helmikuuta 2012

Hullu yhtälö ja puuttuvat miljardit.

Päivän politiikasta sen verran, että meidän pitää raapia kasaan aikamoinen kasa rahaa seuraavien vuosien aikana. Mikäli valtiosihteeri Raimo Sailasta on uskominen - ja miksei olisi - Suomi on joutunut hullun yhtälön äärelle.

Valtion kassasta puuttuu viisi miljardia euroa ja se pitäisi saada kaavittua kasaan jollakin tavalla. Helpointa olisi tietysti ottaa se lainaksi, mutta velkaa meillä alkaa kohta olla ongelmaksi asti. Itse asiassa ymmärrykseni mukaan tuo summa johtuu juuri siitä, että yritämme päästä velanotosta eroon. Tai jos ei kokonaan eroon, niin säilyttää ainakin AAA-luokitus, jolla me saamme halpaa rahaa. Ongelma on sinällään yksinkertainen, me kulutamme liikaa kuin ansaitsemme ja tämä erotus pitää tilkitä lainaksi saadulla rahalla.

En tiedä tarkkaan Suomen talouden lukuja, mutta se kait on kiistatta selvää, että suurin yksittäinen menoerä meille on sosiaali- ja terveysministeriö. Ei tietenkään varsinaisesti itse ministeriö, mutta sen edustamat palvelut:

- terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä sairauksien ja sosiaalisten ongelmien ehkäisy
- sosiaali- ja terveyspalvelut
- lääkehuolto
- terveydensuojelu sekä säteilyhaittojen, kemikaalien ja geeniteknologian valvonta
- toimeentuloturva
- vakuutusmarkkinoiden toiminta
- työsuojelu
- naisten ja miesten välinen tasa-arvo


Yksinkertaistettuna me kansalaiset maksamme valtiollemme liikaa. Meillä ei ole varaa elättää itseämme valtion kassan kautta. Henkilökohtaisesti haluaisin nähdä joka ikisen työkykyisen ansiotöissä, niin pitkään kuin se suinkin on mahdollista. Perustana on yksinkertaisesti se, että meiltä kaikilta loppuu rahat kun yhä pienemmän osan, pitää elättää yhä suurempi osa kansalaisista.

Hirvittää hieman kun en tiedä minne muuallekaan muuttaisin.

Ei kommentteja: