torstai 25. syyskuuta 2008

Ajatuksia UEFA Cupin ensimmäiseltä kierrokselta

Ensi viikolla on tarkoitus mennä katsomaan jalkapalloa ihan livenä. UEFA Cupin ensimmäisen kierroksen toinen osaottelu pelataan Helsingissä, huolimatta ettei FC Hongan kotikenttä ole pääkaupungissa. Espoon ongelma on siinä ettei siellä ole riittävän laadukasta jalkapalloareenaa ja kotimaisen jalkapalloilun toiseksi kuumin joukkue joutuu pelaamaan europelinsä ties missä. Tällä kaudella pelataan kolmella eri kotikentällä ja onhan se aavistuksen hassua, mutta ymmärtäähän tuon kun käy Tapiolan Urheilupuistolla. Se ei vain ole kovin laadukas areena eikä siitä pääse yli eikä ympäri.

Torstaina tulee vastaan espanjalainen Racing Santander ja mikä tärkeintä, ottelupari on vielä täysin auki. Olihan vierastappio yhdellä maalilla huono, mutta siitä huolimatta peli on voitettavissa. Kaksi maalia vierasjoukkueen maaliin takaa suoran jatkoon pääsyn ja 1-0 tulos rankkarikisan. Olen joka tapauksessa tavattoman ylpeä jo tästä saavutuksesta, harva kotimainen jalkapallojoukkue on menestynyt europeleissä yhtä hyvin kuin Honka tähän mennessä. En ota kantaa onko minussa piiloespoolaista, mutta onhan tuo tavattoman upeaa koko suomalaiselle jalkapalloilulle. Se osoittaa, että täältäkin on mahdollisuus ponnistaa eteenpäin ja oikeasti pelata Euroopassa. Ajattelen asiaa ensisijaisesti ulkomaalaispelaajien näkökulmasta, Suomi ei tule koskaan olemaan päätavoite yhdellekkään vierasmaalaiselle jalkapalloilijalle. Jos kuitenkin pystymme osoittamaan, että täältä on mahdollisuus päästä eteenpäin ja luomaan rahakasta uraa suuremmilla kentillä, tuo se varmasti tänne yhä laadukkaampia pelaajia. Kotimaisen jalkapallon tason on ehkäpä aliarvostettua ja se kaipaisi nostamista. Tehokkain tapa siihen on menestyminen arvokisoissa, niin seura- kuin maajoukkuetasolla.

Kotimaisten seurojen menestyminen ulkomailla vaatii laadukkaita pelaajia ja menestyminen Euroopassa lisää mahdollisuuksia heidän houkuttelemisessa. Samalla tavalla kuin kotimaisessa jääkiekkoilussa pelaa tasaisin väliajoin maailmanluokan pelaajia. Se on heille varteenotettava väylä suurempiin ympyröihin. Kotimaisen Veikkausliigan pitää pystyä olemaan samanlainen porras suurempiin ympyröihin.

Onko Hongalla oikeasti mahdollisuuksia ensi viikon torstaina? Tietysti on, mutta en usko niiden olevan kovin hyvät. Ehkä 25 - 30% luokkaa, sillä kyllä tasoero on aidosti olemassa. Ei viime kaudella Espanjan Liigassa kuudenneksi yltänyt seura voi olla huono. Samanlainen haaste se kuitenkaan ole kuin esimerkiksi Real Madrid.

Hyvin pajon riippuu ensimmäisestä maalista jos Racing tekee vierasmaalin tarkoittaa se melko varmasti leikin loppua Hongalle. Kolme maalia voi nimittäin olla vähän liikaa, mutta kaksi on mielestäni vielä siinä rajoilla. Nopea maali espoon ylpeydelle ja hurmos voi viedä UEFA Cupin lohkovaiheeseen ja se olisi jotain historiallista.

Melkoinen peli tulossa..

Ei kommentteja: