sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Turskat tulevat!

Isäni kertoi kalajuttuja Itämeren turskasta, kuinka sitä sai kun vain ylös viitsi kiskoa. Minä en ole edes nähnyt elävää turskaa. En siis ainakaan livenä, mitä nyt telkkarista on joku kuva välittynyt. Turskan kanta on ollut alamaissa vähintään sen 15 vuotta mitä Hesari artikkelissaan raportoi. Todennäköisesti kanta on ollut alamaissa ainakin 80-luvulta lähtien, sillä siltä ajalta alan pikkuhiljaa jo muistaa kalastukseen liittyviä ajatuksia. Eikä niihin muistoihin liity ensimmäistäkään turskaa.


En ole tarkkaan selvillä mistä tuo turskan esiintyminen on lähtenyt hitaaseen kasvuun, mutta pääasia kaiketi on se, että kanta on kasvussa. Turska on petokala ja syö eliöperäistä ravintoa, niin ainakin Wikipedia väittää. Tietää sitä, että pienet kalat joutuvat useammin syödyksi. Ainakin sisävesissä tapahtuva pienten kalojen tehokalastus on johtanut siihen, että yksittäisten kalojen koko on kasvanut. En väitä, että asia menee Itämerellä aivan samalla tavalla, mutta jotain samansuuntaista siellä voi tapahtua. Asiasta paremmin perillä olevat voivat huoletta jättää kommenttia asian todenperäisyydestä.

Joka tapauksessa se on varmaa, että Itämeren suolapitoisuus on kasvamassa. Turska kun vaatii lisääntymiseensä aavistuksen suolaisempaa vettä, kuin mitä Itämerellä on ollut viime vuosina tarjolla. Tsemppiä turskalle!

Ei kommentteja: