keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

4,6% -> 12,2% -> 26,9%

Kävin taas kiipeämässä vuorelle, mutta ei siitä kovin paljoa enempää. Nousuvauhti tippui ehkä sen 5-6 minuuttia, joka minulla oli viikko sitten plussaa. Siihen on varmasti syynä se, että reppu oli tällä kertaa painavampi. Kokonaispaino oli ehkä 6-7 kiloa, ja se näkyi tuossa ajassa. Jonkin verran se myös painoi jalkoja enemmän, mutta ei kuitenkaan mitään ihmeellistä. Treeni toimii.

Olen työkaverin kanssa keskustelut sikainfluenssasta, johon meillä molemmilla on hyvin samanlainen suhtautuminen. Hyvin raadollinen ja realistinen ajatusmaailma todennäköistä pandemiaa kohtaan. Seuraavat kaksi viikkoa tulevat olemaan taudin leviämisen kannalta kriittiset. Henkilökohtaisesti uskon, että leviämisen täydellinen estäminen on tässä vaiheessa jo mahdotonta. Influensa kiertää Maapallon joka vuosi, muodossa tai toisessa. Tällä kertaa se on täysin uusissa vaatteissa ja käytännössä koko ihmiskunta on täysin suojaton kyseistä tartuntaa vastaan. Meillä ei yksinkertaisesti ole immuniteettia, tätä sikainfluensaa vastaan. Näin olen mediatietojen perusteella päätellyt.

Samojen tietojen perusteella olen myös huvikseni laskeskellut taudin saajien kuoleisuusprosenttia. Se lähti viime viikolla liikkeelle 4,6%:sta ja on tämän päivän Mexikon viranomaisten lukujen perusteella laskettuna kuolleissuus on 12,2%. Jos käytetään lukuina puhtaasti WHO:n Mexikon lukuja, kuolleisuus todennettujen taudinkantajien osalta hyppää jo 26,9%. Se on todella korkea luku, mutta otanta on niin pieni ettei sitä voi ottaa vakavasti. Todellinen luku on kuitenkin jossain tuolla välimaastossa. Henkilökohtaisesti ajattelin käyttää nyrkkisääntönä, että kantajista 1/10 heittää veivinsä.

Nyt sitten se realismin poikanen. Mexikossa on arvioiden mukaan 109 miljoonaa (109,000,000) ihmistä. Varmistettuja tautitapauksia on 26. Järkevä ihminen ottaa tässä vaiheessa taskulaskimen kouraansa ja rupeaa laskemaan prosenttilukuja. Vielä järkevämpi ihminen tekisi välittömästi tilauksen 10,000 kasvonaamarista ja menisi torille myymään niitä 15,00 €/kpl.

Käytännössä mitään todellista vaaraa ei ole. Ei sinulla, eikä edes minulla, vaikka kuljen lähes päivittäin Helsinki-Vantaan lentokenttäbussilla. On puhtaasti typerää, lähteä hamstraamaan kuukauden ruokatarvikkeita mahdollista karanteenia varten. Fiksulla ihmisellä on joka tapauksessa kaksi suklaalevyä kaapissa siltä varalta, että joku neropatti saa sätkyn ja pakottaa myös allekirjoittaneen karanteeniin.

Tietysti tauti tulee kiertämään koko Maapallon, mutta minä olen kyllä valmis ottamaan riskin sen kanssa. Enkä ole vaatimassa koko Suomen sikakannan teurastamista. Wappuna ajattelin grillata makkaraa ja nauttia shampanjaa, ilman kasvonaamaria.

Ei kommentteja: