torstai 21. toukokuuta 2009

Elämää rahoitusmyrskyn keskellä

Onnittelut Ukrainaan, FC Shaktar Donetsk voitti UEFA Cup finaalin siinä muodossa, missä me sen tunnemme. Kisaan on tulossa muutoksia tulevalle kaudelle ja siksi tämä voitto jää osaltaan jalkapallo historiaan. Osittain tietysti myös siksi, että pokaalia ei ole koskaan aikaisemmin viety Ukrainaan. Hieno saavutus ja merkitsee varmasti paljon koko Itä-Euroopan jalkapalloilulle.

Toisiin asioihin. Olen kohtuullisen varma, että tämä viimeisten viikkojen pörssikurssien nousu on väliaikaista. Sijoitusslangilla kerrottuna eräänlaista rekyyliä, sillä en usko talouden perusteiden olevan vielä siinä kunnossa, että nousu on perusteltua. Katsoin mm. eilen graafeja kuinka talous- ja kuljetusvolyymit ovat sukeltaneet viime vuodesta ja se syöksy ei ole vielä pysähtynyt. On tietysti selvää, että se on tasaantunut jonkin verran, näin sanoi eilen pääministeri Vanhanen, mutta suunta on vielä alas. Itse asiassa Vanhasen sanoin, pitä tapahtua todellisia ihmeitä jos syksyllä näyttää paremmalta kuin tällä hetkellä. Minä en usko niihin ihmeisiin. Tietysti Amerikan suuntaan on ollut ihan muutaman viikon sisällä hentoa piristymistä, mutta kyse ei todellakaan ole mistään massiivisesta.

Ensi syksy tulee todennäköisesti olemaan se kaikkein synkin aika tämän katastrofin aikana, mutta ehkä sen jälkeen tulee tasainen pohja vastaan. Perustan väitteeni syksyn osalta siihen, että irtisanomiset ja pakkolomautukset todella realisoituvat vasta kesän jälkeen. Näin ainakin minun vainu sanoo tästä asiasta, joku viisaampi saa aivan mielellään väittää vastaan jos uskaltaa.

Olen joka tapauksessa siirtymässä kohti päätöstä, että aloitan taas usean vuoden tauon jälkeen suorat osakesijoitukset. Siihen syynä on osittain oma parantunut talous, mutta myös usko tulevaisuuteen. Näillä summilla, jotka tulen tähän seikkailuun käyttämään ovat äärettömän pieniä kansantalouden mittakaavassa. Siitä huolimatta, kyse on kuitenkin minun omista säästöistäni, eikä niitä todellakaan ole tuhlattavaksi asti. Tämä pakottaa minut väistämättä ajattelemaan asioita usean vuoden perspektiivillä ja toimimaan varovaisesti. Hyvä niin, liika yltiöpäisyys kun on yksi perisynneistäni.

Tein lyhyen listauksen yrityksistä, jotka herättävät kiinnostusta minun silmissäni. Ohessa lista aakkosjärjestyksessä:

- Fiskars
- Fortum
- Nokia
- Nordea
- Ponsse
- Sampo
- Talvivaara
- Vaisala

En ryhdy kommentoimaan koko listaa, mutta haluan nostaa esille muutamia yrityksiä ja perustella kiinnostustani. Fiskars on minulle kohtuullisen outo sijoituskohde, sillä en ole hirveästi perehtynyt yrityksen sisuksiin. Toisaalta kyseessä on yritys, jolla on juuret syvällä Suomen historiassa. Neljä liiketoiminta-alaa tuo vakautta yritykseen ja brändinä Fiskars on Suomen arvostetuin. Taustalla on myös valtakunnan kovinta liiketoiminta osaamista ja uskon yrityksen selviävän tästäkin talousmyrskystä. Mahdollisen sijoituksen luonne on pääoman suojaus.

Fortum ja fortumin osingot. Kaksi sanaa jotka säväyttävät jokaista suomalaista. Minä haluan niistä osuuteni ja siksi tämä tulee olemaan erittäin todennäköinen sijoituskohde. Lisäksi kun muistetaan se, että moderni elämäntapa perustuu sähkölle, on kohtuullisen selvää omistaa Fortumia. Tietysti yrityksellä on Venäjän riskinsä, mutta olen valmis hyväksymään ne.

Ponsse on eräänlainen musta hevonen. Suora lainaus yhtiön kotisivuilta: "Koneita valmistui 74 % vähemmän kuin vertailukaudella. Liikevaihto pieneni konsernissa ensimmäisen kvartaalin aikana 50 %:ia. Suurin liikevaihdon pieneneminen tapahtui uusien koneiden myynnissä ja tietojärjestelmäliiketoiminnassa.". Todella karua luettavaa, mutta lukekaapa tämä: "Neuvottelutuloksen mukaisesti Suomen organisaatiosta väheni 158 työpaikkaa ja koko henkilöstölle neuvoteltiin täysimääräiset lomautukset. Lomautukset ovat jatkuneet koko katsauskauden ajan. Henkilöstöryhmistä ainoastaan tuotekehitys, myynti ja huolto ovat olleet täysiaikaisesti töissä ensimmäisen neljänneksen aikana.".

Tuo jälkimmäinen kappale tuo kuitenkin uskoa parempaan. Näin toimii viisas yhtiö tälläisessä kriisissä! Kehitetään tuotetta yhä paremmaksi ja sitähän Ponssen koneet ovat olleet jo pitkään. Henkilökohtaisesti näen tämän ainutkertaisena tilaisuutena ostaa erittäin hyvää yritystä, merkittävällä alennuksella. Voinhan minä tietysti olla väärässä, mutta kyse onkin vain omista säästöistäni. Sijoituksen luonne pitkäaikainen tuotto-osake.

Talvivaara on siinä mielessä hauska ja mielenkiintoinen yritys, että en ole koskaan kuvitellut olevani mukana kaivostoiminnassa. Korkeintaan hassuja ajatuksia kullanhuuhdonnasta, mutta kyllä minulle käy kupari, sinkii ja koboltti. Varsinkin kun niitä on laskettu riittävän vähintään 24 vuodeksi, siinä ajassa ehtii tulla osinko jos toinenkin. Sijoituksen luonne: pääoman suojaaminen.

Ei kommentteja: