torstai 28. toukokuuta 2009

Ajatusleikki


Mietin taas tapani mukaan asioita ja jäin pohtimaan meribiologiaa, tarkemmin sanottuna valastutkimusta. Tiedän, että tällä hetkellä tehdään eri puolilla maailmaa tutkimusta siitä, missä päin valaat liikkuvat ja missä niiden muuttoreitit kulkevat. Siis käytännössä merkataan valas GPS-paikantimella ja seurataan sen liikkeitä sateliitin välityksellä parista tunnista aina useisiin kuukausiin. En ole kovin perillä tutkimuksen aikataulutuksesta, mutta noin olen asian ymmärtänyt.

Tuollainen GPS-tutkimus on tietysti aivan loistava tapa lähestyä asiaa ja antaa taatusti tarkkaa paikkatietoa yksittäisten valaiden liikkeistä. Tämä tietysti antaa suuntaviivoja myös koko lajia kohtaan, mutta historiaa se ei kerro. Sehän on käytännössä mahdotonta, mutta tiedän miten menneisyyteen voisi saada eräänlaisen ikkunan.

Onkohan kukaan muu tullut ajatelleeksi, että entisaikojen valaanpyyntialuksien lokikirjoista voisi löytyä erittäin arvokasta tietoa? En ole historioitsija, enkä edes biologi, mutta metsästystä olen harrastanut. Lisäksi tiedän merenkulusta sen verran, että lokikirja pitää sisällään kaikki laivan kohtaamat kiinnostavat asiat. Valaanpyyntialuksella jokainen saatu valas merkitsi rahaa, siis puhdasta liikevoittoa ja kyllä minä kirjaisin erittäin tarkasti ylös missä, milloin ja minkälaista saalista on aluksella saatu.

Sitäpaisti jos minä tekisin valaanpyyntiä elääkseni, rakentaisin mahdollisimman tarkan tietokannan siitä, mistä saalista löytyy. Seuraavalla pyyntiretkellä suunnistaisin suoraan niille seuduilla, joista saalista on aikaisemmin saatu. Ei mitään laivaa voi yksinkertaisesti lähettää merelle haahuilemaan, ilman tarkkaa suunnitelmaa. Sellainen maksaa rahaa, sillä laivoissa on aina kiinni niin suuria pääomia, että jokainen liike pitää pystyä perustelemaan varustamon kirstunhoitajalle.

Kaikki tämä on osaltani puhdasta arvausta ja mielikuvitusta, sillä minulla ei ole esittää ainuttakaan faktaa arvailujeni perusteeksi. En todellakaan tiedä, onko vanhoja valaanpyyntialuksien lokikirjoja ylipäätänsä missään tallessa. Saati sitten sitä, onko niihin kirjoitettu mitään informaatiota yksittäisistä valaista. Se on kuitenkin fakta, että niihin on kirjoitettu aluksen reitti ja sen muutokset. Jo puhtaasti tämän tiedon perusteella pystyisi tekemään eräänlaisen reittikartan siitä, missä entisaikojen valaanpyytäjät ovat purjehtineet saaliin perässä. Yksistään tämä tieto voisi olla arvokasta.

Ei kommentteja: