torstai 22. tammikuuta 2009

Totta, mutta ei pidä paikkaansa

Eräs tuttava sanoi tänään jotain sellaista, mihin en sanonut sillä hetkellä omaa kommenttiani. Olin lähdössä elokuviin, mutta kommentin se lausunto kuitenkin ansaitsee. Eniten sen vuoksi, että kaveri oli lausunnossaan aika lailla pihalla.

Hänen mukaansa merellä pitää olla vähintään 7 metrin vene, 50 hv moottorilla. Tämä on tietysti totta, mutta se ei silti pidä paikkaansa. Olen ollut merellä käytännössä koko ikäni ja uskon tietäväni siitä jotain, en missään nimessä kaikkea, mutta silti jotain. Seitsemän metrin vene, 50 hevosvoima moottorilla on hyvä yhdistelmä, mutta mikään välttämättömyys se ei ole. Ei missään nimessä.

Merellä voi olla lähes millaisella veneellä tahansa, suurimman osan omasta elämästäni olen ollut selvästi alle viiden metrin avoveneellä. Moottoriteho on maksimissaan ollut 30 hevosvoimaa ja silti olen veneillyt myös ulos lähisaaristosta. Ollut jopa ulkomerellä, mihin ei tuttavani mukaan pysty pienellä veneellä. On tietysti totta, että suurempi vene on mukavampi ja tuo käyttäjälleen turvallisuuden tuntua. Kyse on kuitenkin siitä, että harrastelijaveneilijän ei missään vaiheessa ole pakko olla ulkona huonolla kelillä. Hyvä kapteeni tuo veneensä aina satamaan ennen kuin keli käy liian märäksi. Kyse ei ole pelkuruudesta, vaan merimiestaidosta.

Hyvällä kelillä merellä voi olla kuka tahansa ja melkein millä veneellä tahansa. Kyse on siitä, että varusteista pidetään huolta ja olosuhteita osataan lukea ennalta. Radion merisää on sitä varten, että sitä oikeasti kuunnellaan. Kun tilanne kuitenkin yllättää, ja niin käy kaikille merenkulkijoille, pieni vene on myös turvallinen. Sen kanssa ei tule hölmöiltyä tai ajettua liian suurella kaasulla. On osattava kulkea aaltojen mukana, hiljennettävä kun edessä on jyrkkä aalto ja mentävä kun on hetki tasaista. Kuoppaisella kelillä kulku kysyy järkeä ja arviointikykyä. Ei isoa venettä ja suurta moottoria. Sitä paitsi, merelle ei mennä pelleilemään. Sitä elementtiä on syytä kunnioittaa ja kulkea vain luonnon armoilla.

Ei kommentteja: