tiistai 6. tammikuuta 2009

Yellowstone on the rise

Saadaanko vuoden aikana maailmanloppu?

Amerikan maineikkaimman kansallispuiston Yellowstonen alueella on joulun jälkeen tapahtunut yli 500 maanjaristystä, suurimman ollessa voimakkuudeltaan 3,9 Richterin asteikolla. Käytännössä siis kuitenkin vielä vähäinen maanjäristys.

Se mikä tekee asiasta mielenkiintoisen on Yellowstonen geologinen aktiivisuus ja sijainti. Itse asiassa koko puisto sijaitsee Yellowstonen kalderalla, Amerikan mantereen suurimmalla supertulivuorella. Purkautuessaan tuollainen paholaisen kattila, aiheuttaa koko Maan laajuista tuhoa ja planeetan laajuisen ydintalveen.

Yellowstone on edelleen aktiivinen ja purkautuu tasaisin väliajoin, purkausten välin ollessa 600,000 - 800,000 vuotta. Edellisen superpurkauksen tapahtuessa noin 640,000 vuotta sitten, joten mitään välitöntä vaaraa ei pitäisi ole. Muutaman prosentin heitto suuntaan tai toiseen on tuolla välillä niin paljon, ettei se allekirjoittanutta kosketa. Tietysti tuollainen maanjäristysten määrä kertoo aina jostain, syy ja seuraus, ja tällä kertaa kyseessä taitaa olla vain magman liikehdintä. Vaikka Yellowstonessa on tapahtunut viime vuosina myös maanpinnan kohoamista, tuskinpa ensi talvi on kuitenkaan vielä täydellinen ydintalvi. Ehkä joskus myöhemmin. Ohessa myös asiantuntijoiden kommentteja asiasta, jos vahvempi auktoriteetti kiinnostaa.

Ei kommentteja: